Barbro Söderström kallade till stormöte för att gemensamt diskutera hur bland annat anhörigstöd kan förbättras. Foto: SVT

Barbro Söderström, 80, vill förbättra äldreomsorgen – bjöd in till stormöte

Uppdaterad
Publicerad
80-åriga Barbro Söderström har tröttnat på äldreomsorgen i Södertälje. Hon tycker inte att den är tillräckligt hjälpande för anhöriga till långtidssjuka så idag bjöd hon in till ett stormöte.

Barbro Söderströms man fick en stroke 1988 och blev långtidssjuk, därefter fick han ytterligare två stroke. Då fick Barbro ta hand om honom då den befintliga vården som de erbjöds, enligt henne, inte räckte till. I ett och ett halvt år fick hon och hennes fem barn kämpa för att få in honom på äldreboende. När han till sist fick en plats på ett äldreboende dog han efter drygt en månad.

– Det är jätteviktigt att vi pratar om anhörigas situation för de flesta hamnar i denna sits. Till exempel som anhörig till sjuka barn, personer med funktionsvariation eller till sjuka äldre.

Har fått nog av äldreomsorgen

Med sina egna erfarenheter som bakgrund bjöd Barbro Söderström, representant för Strokeföreningen och anhörigstödjare, in till ett stormöte. Hon ville tillsammans med andra Södertäljebor hjälpa Södertälje kommun genom diskussion att hitta en väg till fungerande äldreomsorg.

– Jag kallade till mötet för att jag vill att det ska sprida sig, att folk ska börja förstå hur det är för anhöriga till långtidssjuka, säger Barbro Söderström.

Stort gensvar

Mötet hölls i Allaktivitetshuset i Saltskog. Det var många på plats som var ivriga att få diskutera bland annat äldreomsorg. Mötet inleddes med att Barbro fick berätta om sina erfarenheter som anhörig till en långtidssjuk, vilket många på plats kände igen sig i. Därefter fördes en diskussion där vissa uttryckte sina åsikter och vissa ställde frågor till politikerna på plats.

Många samlades i Allaktivitetshuset i Saltskog för att lyssna på Barbro Söderströms erfarenheter med anhörigstöd. Foto: SVT

Med på mötet var bland annat ordförande för Anhörigas Riksförbund, ordförande för Äldreomsorgsnämnden, pensionärsföreningar, kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och medarbetare inom vården. 

– Jag är glad för att jag har fått det här gensvaret, säger Barbro Söderström.

Det som främst diskuterades på mötet var hur det är att vara anhörig till en långtidssjuk och hur anhörigstöd kan bli bättre. Frågor som friskvård, äldreomsorg och äldreboende togs också upp.

– Jag insåg att det är dags att diskutera dessa frågor, jag vill inte bara klaga. Vi vill bygga vidare på intresset för hur man kan förbättra dessa områden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer