Ivo har fått in en Lex Sarah-anmälan om ett barn som tog sig ut från ett LSS-boende. Foto: TT

Barn på LSS-boende tog sig ut genom låst grind

Publicerad

Ett barn på ett LSS-boende i Södertälje kommun tog sig ut från boendet trots låst grind efter att hen lämnats utan uppsikt. Arbetsledaren på boendet anser att avvikelsen är allvarlig, visar en Lex Sarah-anmälan som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg.

Den person som jobbade vid tillfället lämnade barnet utan uppsikt en kort stund för att ta hand om ett annat barn på boendet. När personalen sedan vände sig om var barnet försvunnet. Barnet återfanns en halv kilometer bort en stund senare efter att man ringt folk i området.

Arbetsledaren anser att det handlar om ett allvarligt missförhållande då det i barnets handlingsplan står tydligt att hen inte får lämnas utan uppsikt. Dessutom hann barnet ta sig en bra bit – längs en trafikerad bilväg – innan hen blev återfunnen.

Nu ska man se över rutinerna på boendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.