Barnsånger ska bevara språket

Publicerad

Akkad Saadi från Syrien startade Bet Kanu som arbetar med barnprogram och sånger, som är populära även i Sverige. SVT Nyheter träffade Akkad som är på besök hos släktingar i Södertälje.

Bet Kanu är en organisation som producerar barnsånger, en digital serietidning och spel-appar för att nämna några exempel och främsta kanalen är Youtube. Vissa sånger är egenproducerade, men de använder också välkända sånger så att melodierna redan är bekanta för barnen. Men allt innehåll är på assyriska/syrianska och syftet är att lära ut och bevara språket.

– Språket är en del av identiteten och därför är det vi gör så viktigt, säger Akkad.

Fått stor spridning

– Vi ser att barn tar in våra budskap och de gillar det vi gör eftersom det är enkla vardagssituationer vi lär dem, samtidigt som de lär sig språket. Vi tror att det här är rätt sätt att nå ut till barn på.

Ser du några risker? Kan det påverka integrationsprocessen om man bor i Sverige till exempel?

– Jag ser inga problem eller risker utan tvärtom så tycker jag det är viktigt att bevara sitt modersmål för ens identitet och för att inte glömma sina rötter. Men samtidigt är det viktigt att lära sig språket i det land man bor i, säger Akkad.

Arbetet i Syrien tufft men viktigt

Akkad bodde i USA i 15 år men flyttade tillbaka till hemlandet Syrien 2015 för att starta Bet Kanu. I perioder har arbetet varit under svåra förhållanden i och med kriget.

– Ibland har vi varit utan el och bensin till exempel, så det har varit tufft, men i slutändan så gör det att glädjen känns tusen gånger mer när man, efter hårt slit, lyckas.

Målet är att fortsätta utveckla arbetet och väva in mer utbildning och Akkad vill att de ska kunna fortsätta göra det i Syrien.

– Att vi åkte tillbaka till Syrien och byggde upp det här är en del av vårt hopp om att läget i landet ska bli bättre. Och vi vill ge andra hopp också, säger Akkad.

Se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer