Företaget ska betala sammanlagt cirka 14 miljoner till Slottsbackens konkursbo Foto: SVT/TT

Dom för fastigheter i Glasberga: Betalning saknas

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen gällande elva av de fastigheter som såldes i Glasberga. Tingsrätten fastslår att det saknades dokumentation om betalningar.

– Det är ovanligt att man köper fastigheter för 12 miljoner och inte kan visa att det har betalats, säger företaget Slottsbackens konkursförvaltare.

Det var 2011 som fastighetsföretaget Slottsbacken fick rättigheterna för 43 fastigheter i projektet ”Glasberga gård”. Den 9 juni 2016 gick företaget i konkurs och innan dess hade fastigheterna sålts vidare, 21 av dem såldes till privatpersoner och elva fastigheter vardera till två olika företag. Men konkursförvaltaren har konstaterat att det saknades betalningar till flera av fastighetsköpen.

På torsdagen föll domen gällande försäljningen av de elva fastigheter som såldes till företaget Wilda World AB. Tingsrätten beslutar att företaget ska betala cirka 14 miljoner kronor till Slottsbackens konkursbo, för fastigheterna och rättegångskostnaderna.

Köp på över 12 miljoner utan kvitto

När Slottsbacken år 2015 sålde sina fastigheter till moderbolaget Wilda world satt samma person i båda bolagens styrelser. När köpen genomfördes var han därmed både köpare och säljare samtidigt, men ingen betalning har dokumenterats, fastslår tingsrätten.

– Att han var ägare i båda företagen och företrädde både köpare och säljare är egentligen inte så konstigt. Men i ett sådant här läge måste man vara bättre på att dokumentera köpen, säger Anders Nordberg, konkursförvaltare för Slottsbacken.

Han har aldrig sett något liknande fastighetsförsäljningarna i Glasberga:

– Det är ovanligt att man köper fastigheter för 12 miljoner och inte kan visa att det har betalas. Det finns inget kvitto, säger han.

Tingsrätten saknar bevis för betalning

Wilda world menar att de har betalat för fastigheterna, men inte med kontanter utan istället genom en annan form av transaktion. Det har inte kunnat bevisas för tingsrätten.

– Vi i tingsrätten har gjort den bedömningen att Wilda World inte har lyckats visa att betalningen har skett på det viset de har påstått, säger Lisa Gunnfors, rådman i Södertälje tingsrätt.

SVT har sökt Wilda worlds advokat men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.