Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rättsmedicinalverket om fallen där deras bedömningar överklagas till rättsliga rådet på Socialstyrelsen som nu ska ta ställning till om pappan i Rosenlund som misstänkts mördat sin son har en psykisk störning. Foto: SVT/Fredrik Persson/TT

Experter ska titta på psykiska tillståndet hos mordåtalade pappan i Rosenlund – dom skjuts upp

Publicerad

Åklagaren och pojkens mamma är inte nöjda med den bedömningen som Rättsmedicinalverket gjort av den mordåtalade pappan i Rosenlunds psykiska tillstånd. Därför ska experter på Socialstyrelsen nu yttra sig innan tingsrätten kan bestämma straff – fängelse eller vård.

Det var den 8 januari i år – på skollovets sista dag – som polisen larmades till lägenheten i Rosenlund där en pojke i tioårsåldern hittades svårt skadad och senare avled. Pojkens pappa, som befann sig i lägenheten, greps och åtalades senare för mord.

Under tiden i häktet genomgick han en rättspsykiatrisk undersökning. Den kom fram till att han lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet. Rättsmedicinalverket bedömde också att mannen kan behöva rättspsykiatrisk vård.

Pojke död i Rosenlund

I förundersökningen tonade bilden fram av att pappan mått dåligt halvåret innan mordet. Kollegor och anhöriga beskrev att han förändrats efter två incidenter på jobbet.

Inte nöjd med Rättsmedicinalverkets bedömning

I maj inleddes rättegången och domen skulle fallit idag den 11 juni men skjuts nu upp. Åklagaren Anna Lapinska och pojkens mamma är inte nöjda med Rättsmedicinalverkets bedömning utan vill att rättsliga rådet på Socialstyrelsen ska titta på underlaget och göra en ny bedömning.

”Utan att gå in på innehållet så kan jag bara kort säga att jag tycker att den rättspsykiatriska undersökningen innehåller resonemang som jag har svårt att förstå samt att undersökningen ger uttryck för att patienten varit svårbedömd” skriver åklagaren i ett mejl till SVT.

Rättegången återupptas

Hon anser därför att det kan finnas skäl att ärendet granskas av ytterligare en insats vilket domaren fattat beslut om.

I beslutet skriver domaren att det rättsliga rådet särskilt ska titta på frågan om annat självförvållat tillstånd vid gärningen, den sammanvägda diagnostiska bedömningen samt förmåga att inse gärningens innebörd eller anpassa sitt handlande efter denna insikt.

Efter att rättsliga rådet kommit med sitt yttrande återupptas rättegången 28 juni. Därefter meddelas domen.

I videon ovan: Hör överläkaren på Rättsmedicinalverket om hur vanligt det är att deras utlåtanden överklagas och vad orsakerna kan vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke död i Rosenlund

Mer i ämnet