• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: Johan Nilsson/TT

Efter dödsolyckan – nu skärps säkerheten vid bron

Publicerad

En internutredning som Trafikverket gjort har resulterat i att myndigheten nu skärper säkerheten vid motorvägsbron.

Efter dödsolyckan där det brittiska popbandet Viola Beach och deras manager omkom har Trafikverket genomfört en internutredning kring olyckan. Enligt Joachim Jacobsson, projektledare för brounderhåll på Trafikverket, har utredningen inte kommit fram till att myndigheten brustit i några av sina rutiner.

Trots det planerar nu Trafikverket att höja säkerheten vid bron.

– Det handlar om stora informationsskyltar där vi kommer att visa tydligare att det är broöppning. Sedan finns det skyltar (elektroniska) ovanför vägen som indikerar vilken hastighet som ska gälla, och där kommer vi att ha en nedtrappning från 100 kilometer i timmen till 90 och 70 och så vidare, säger Joachim Jacobsson.

Borde ha infört skyltar tidigare

De elektroniska skyltarna som visar att hastigheten på motovägen sänks har alltså inte tidigare använts på detta sätt i samband med broöppning, utan endast vid bilköer.

Borde ni inte ha gjort de här ändringarna tidigare?

– Jo det borde vi har gjort, men det var inte implenterat tidigare i systemet att använda det (skyltarna) i samband med broöppning, säger Joachim Jacobsson.

Inga skärpta rutiner vid öppning

Enligt Joachim Jacobsson finns det däremot inga planerade ändringar av personalens rutiner i samband med broöppningar. SVT har tidigare rapporterat om att det dröjde nästan en timme innan någon upptäckte att bandets bil kört över kanten.

– Vi kommer inte ändra några rutiner där, utan det är mer informationen kring bron och att bron öppnas som kommer förändras, säger Joachim Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broolyckan i Södertälje

Mer i ämnet