Helwa Gourie var hemmafru i Syrien. Efter sju månaders arbetsträning på Weda återbruk längtar hon efter att börja jobba. Här iakttar arbetsledaren Erik Bernström, hennes hantverk. Foto: SVT

Efter missen – snart kan hyllade Weda återbruk stå utan lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Weda återbruk kan tvingas flytta från sina lokaler efter att kommunen sagt upp verksamhetens lokaler innan nya är klara.

– Vi känner en oro, både deltagare och personal, för att vi inte kan fortsätta här, säger arbetsledaren Erik Bernström.

På kommunala Weda återbruk får kastade prylar nytt liv tack vare att långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna arbetstränar genom att reparera och fräscha upp sakerna. Varorna, som hämtas från Telge återvinnings insamlingar, säljs sedan i den egna butiken i Weda.  Årligen handlar det om cirka 75 ton prylar.

Verksamheten har hyllats för att ge människor en andra chans och för sitt miljötänk. Bland annat besöktes den av tidigare konsumentministern, Per Bolund (MP).

Personal kritisk

Men nu uttrycker både personal och deltagare en stark oro över den ovissa framtiden då lokalerna har sagts upp av kommunen.

– Det verkar som att man inte har tänkt efter – före – eftersom att kontraktet sades upp innan vi hade nya lokaler att tillgå – och där har vi problemet, säger arbetsledaren Erik Bernström.

I klippet ovan träffar vi personal och deltagare på Weda återbruk som hoppas att verksamheten kan fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.