Ella Bohlin oroar sig över det vaccinationsmotstånd som finns inom vissa grupper i Region Stockholm. Foto: TT/Pressbild KD

Ella Bohlin (KD) vill se hårda tag mot mässlingen

Uppdaterad
Publicerad

Barn som inte är vaccinerade ska inte få börja på förskolan. Det är ett av de alternativ som sjukvårdspolitikern Ella Bohlin (KD) vill se över för att öka vaccinationsgraden i Sverige.

Det är efter att ha tagit del av en ny rapport från världshälsoorganisationen, WHO, som vårdutvecklingsrådet i Region Stockholm Ella Bohlin (KD) reagerar.

Rapporten visar dels att antalet mässlingsfall ökar i Europa, dels att organisationen listar vaccinationsmotstånd som ett av de stora hoten mot folkhälsan. 

– Det måste bli konsekvenser för människor som medvetet utsätter andra för risker. Samhället måste svara upp mot det på något sätt, säger Ella Bohlin.

Australien – ett föregångsland

Hon vill se kraftfulla åtgärder och tycker att Australien är ett föregångsland när det gäller att få upp vaccinationsgraden.

– I Australien har de en kontrollfunktion där barn som inte är vaccinerade inte får börja i förskolan och där det finns hot om vite om förskolan inte lever upp till detta, säger Ella Bohlin (KD).

Men enligt Folkhälsomyndigheten är mässlingen eliminerad i Sverige – är det då verkligen motiverat att tvinga föräldrar till vaccinering?

– Faktum är att i Region Stockholm har vi haft utbrott av mässlingen och det varierar lite från år till år, men vi har flera fall av mässling trots att det borde ligga på noll. Vaccinationsmotstånd har också en tendens att sprida sig, säger Ella Bohlin.

Att vaccinationsmotståndet skulle sprida sig går i nuläget inte att se på vaccinationsbenägenheten i Region Stockholm. Enligt Folkhälsomyndigheten har man inte kunnat se någon minskning av vaccinationsgraden här över tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer