Foto: SVT

Flickhemmet Smilla överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten tycker att IVO gjorde rätt som stängde ner de två flickhemmen i Södertälje kommun. Men verksamhetschefen Anette Ek kommer att överklaga. – Domen är svag i sin karaktär, säger hon.

Flickhemmens ägare har bestämt sig för att överklaga domen där förvaltningsrätten gick på IVO:s linje om att stänga ned verksamheten.

– Vi ska överklaga för att vi tycker att domen är svag i sin karaktär så till vida att den tre av fyra punkter i IVO.s beslut som döms ut i förvaltningsrätten och naturligtvis också för att det inte finns någon praxis på området, säger Anette Ek verksamhetsansvariga för Flickhemmet Smilla AB.

Flickhem stängdes av IVO

De tre punkterna som IVO lyft fram som skäl till nedstängning men som förvaltningsrätten inte ser som allvarliga nog handlar om felaktiga placeringar av flickor på hemmen, tidigare konkurser samt mer nutida försenade inbetalningar av skatt.

Bristande uppföljningar enligt rätten

Men det flickhemmen faller på är den sista och fjärden punkten. Den handlar om det så kallade kvalitetsarbetet och att verksamheten inte följt upp allvarliga händelser där flickor kunnat fara illa.

Anette Ek menar emellertid att de dokument som verksamheten lämnat in för att styrka sitt kvalitetsarbete är ”exempeldokument” och inte ska ses som en helhetsbild över det kvalitetsarbete som verksamheten genomfört.

Hon anser att IVO:s begäran om underlag har varit otydligt.

– Vi anser fortfarande att IVO har gjort en felaktig bedömning, vi borde ha fått en tydligt föreläggande, säger Anette Ek.

Och inte behövt stänga ner?

– Precis.

Men har ni inte lämnat in allt som ni tycker styrker er sak?

– Vi har lämnat in det som vi uppfattat att IVO vill ha, säger Anette Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickhem stängdes av IVO

Mer i ämnet