Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Samtidigt som vi jobbar här växer vi i oss själva”. Hör Sidra Khalid berätta vad det ger henne att vara ledare. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Här står unga på kö för att bli ledare: ”Kan hjälpa mig i framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att hitta ledare till idrottsföreningar runt om i landet. Men Lebi skol IF i Södertälje går mot strömmen.

– Barnen behöver mig och jag behöver barnen, säger Sidra Khalid från Ronna.

Riksidrottsförbundet, RF, och Skolidrottsförbundet har en tydlig bild: att hitta ledare inom idrottsrörelsen är svårt, och kämpigare blev det efter pandemin.

– De stora idrotterna har haft svårt att rekrytera. Många eldsjälar hade möjlighet att sluta under pandemin och man har sedan haft det tufft med återrekryteringen, säger Cecilia Lunell, rådgivare RF.

SVT Nyheter i Ronna

Förbundet: ”Har gjort det otroligt bra”

Efter skoltid i Ronnahallen råder det ofta stor aktivitet, med många ledare på plats. Alla är unga och flera går själva i Ronnaskolan.

– Lebi skol IF har gjort det otroligt bra. De är väldigt duktiga på att fråga barn och ungdomar, mellan fyra ögon, om de vill bli ledare. Att ge dem förtroendet, säger Jonas Leth på Skolidrottsförbundet.

Öppnade upp när andra stängde ner

Ledarna i Lebi får en mindre ersättning när man ställer upp. Men det är bara grädden på moset enligt Jonas Leth.

– När det var som värst med skjutningar i Ronna så valde Lebi Skol IF att öka sin närvaro och öppettider. Medan andra föreningar stängde sin verksamhet. I det sociala perspektivet tror jag de är jättecentrala.

Grundaren till Lebi, prisade Petra Jacob, menar att utbildningen av deras ledare har varit en viktig nyckel.

– Vi lyssnar in ungdomarna för att se vad de vill lära sig eller inspireras av. Därför hade vi exempelvis föreläsningar om entreprenörskap och självledarskap under 2023, säger hon.

Se i videon hur ett Lebi-pass kan se ut.

Lebi skol if

På tre år har över 100 ledare utbildats i föreningen.

Några utbildningar ledarna genomgått är: Inkluderande ledarskap, värdegrundsbaserat ledarskap, träningsupplägg, retorikutbildning.

Lebi erbjuder gratis idrott efter skoltid i barns närområde. Varje vecka erbjuds organiserade träningar samt rörelsefrämjande aktiviteter på respektive skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter i Ronna

Mer i ämnet