En hink fylld med klorin lämnas kvar på den misstänkta flyktvägen efter dödsskjutningen. Foto: Ur polisens förundersökning

Hink fylld med klorin knyter misstänkt till dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern kopplad till Ronnafalangen sköts förra året till döds i Flemingsberg – nu är rättegången avslutad. Det är ett av flera mord senaste åren som kopplas till den blodiga konflikten mellan kriminella grupperingarna i Södertälje.

Natten den 7 mars 2023 ringer det på dörren till lägenhet i Flemingsberg, en man i 30-årsåldern från Södertälje öppnar dörren. Totalt avlossas åtta skott.

”Jag vet inte om jag hörde honom säga hej, jag hörde bara skott.” säger ett av vittnena till dödsskjutningen i polisförhör.

Våldsspiralen i Södertälje

Mannen som skjuts ihjäl har bara några månader tidigare flyttat till Flemingsberg. I telefonsamtal med en vän säger han:

”Om jag stannar i Södertälje så kommer döden att nå mig”

Enligt polisen tillhör mannen i 30-årsåldern den kriminella grupperingen i Ronna, som sedan hösten 2022 ligger i en blodig konflikt med Saltskogsfalangen. Mordet kopplas till konflikten mellan grupperingarna.

Åklagaren misstänker att fyra personer med koppling till Saltskogsfalagen varit inblandade i mordet. Två personer misstänks för mordet och två för medhjälp till mord.

Hink fylld med klorin lämnas kvar

Det som knyter en av de misstänkta till mordet är bland annat en svart hink som lämnats kvar i området efter skjutningen. I hinken hittar polisen kläder, ett par skor, ett par handskar och en mobiltelefon. De är dränkta i någon form av vätska som senare visar sig vara klorin.

Men trots att hinken varit fylld med klorin, ihop om att få bort spår, lyckas polisen få en dna-träff på insidan av ena handsken – som kopplas till den misstänkta. Simkortet i mobiltelefonen som lämnats kvar går också att koppla till honom.

Under fredagen avslutades rättegången. Samtliga åtalade nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plötsligt dyker en skottskadad man upp på sjukhusets övervakningskamera. Se i videon hur ett tidigare okänt möte startar maktstriden i Södertälje. Foto: SVT/Ur polisens förundersökningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet