Över hälften av skulderna, 1,1 miljoner kronor, är till privatpersoner och leverantörer. Foto: TT

Miljonskulder i guldsmedshärvan i Luna – här är företagen som drabbats hårdast

Uppdaterad
Publicerad

Guldsmedsbutiken i Lunagallerian har skulder på närmare två miljoner kronor – varav över hälften är till privatpersoner och leverantörer, resterande till Skatteverket. Det framkommer i konkurshandlingar från Södertälje tingsrätt.

De två männen, 42 och 77 år gamla som misstänks för bland annat grov förskingring av smycken som lämnats in till deras butik i Södertälje, är släppta ur häktet. De är dock fortsatt misstänkta.

– Förundersökningen pågår och vi är inte i slutskedet. Jag kan inte gå in på vad vi gör men utredningsåtgärder kvarstår, säger kammaråklagare Marie Skeppstedt Törnström.

Skulder på över en miljon kronor

Polisen har tidigare uppgett att det kommit in över 150 anmälningar mot butiken. I konkursbouppteckningen som SVT tagit del av, rör det sig om skulder till privatpersoner och företag på över en miljon kronor, de största är till kommunala fastighetsbolaget Telge fastigheter på 270 000 kronor samt till ett smyckeföretag som uppgett att de har en obetald skuld på 245 000 kronor. En annan större skuld är till ett företag i diamantens ”huvudstad” Antwerp i Belgien, på 54 000 kronor.

De största skulderna till enskilda privatpersoner uppges vara på 79 500 kronor samt 45 000 kronor.

Enda tillgången som konkursboet uppmätt hos företaget, utöver ett 100-tal smycken och ädelstenar som polisen beslagtagit, är en bil som nu sålts för 20 000 kronor.

Hur nära ett åtal är det?

– Jag kan inte svara på det i dagsläget, säger åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.