Riksdagsledamoten från Södertälje, Yilmaz Kerimo (S) medger nu att det var en oenig styrelse som fattade beslutet. Foto: SVT/TT

Oenig partistyrelse fattade beslutet om folkmordet 1915

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (S), har länge arbetat för att få regeringen att erkänna folkmordet 1915. Men han sitter också i Socialdemokraternas partistyrelse som nyligen fattade beslutet att partiet inte ska fortsätta driva frågan mot regeringen.

Inför Socialdemokraternas kongress för ett par veckor sedan lovade riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (S) att få regeringen att följa riksdagens linje och erkänna massmorden på över en 1,5 miljon assyrier/syrianer och armenier, som ett folkmord.

– Vi ska få till ett erkännande där så att regeringen också erkänner det. Det tar tid, men vi kämpar, sa han då.

Folkmordet 1915

Oenig styrelse

Men som SVT nyligen berättade har partistyrelsen nu bestämt att inte fortsätta driva på frågan. Och Kerimo, som själv sitter i partistyrelsen, medger nu att det var en oenig styrelse som fattade beslutet.

– Jag vill inte gå in på detaljerna, men vi är inte riktigt nöjda.

Partistyrelsen skriver i sitt svar att ”regeringen av principiella skäl inte ska ta ställning till massövergreppen i det Osmanska riket”.

Hur kritisk är du mot partistyrelsen?

– Jag är mer än kritisk, jag tycker att regeringen måste kunna markera vad som är fel och erkänna det för att man ska kunna försonas och gå vidare, säger han. 

”Politik och folkrätt flyter ihop”

Ove Bring, tidigare folkrättsprofessor vid Stockholms universitet, är inne på samma spår.

– Politik och folkrätt flyter ihop, det här är inte en fråga för domstolar enbart. Det är en politisk fråga i Turkiet så varför skulle det inte vara en politisk fråga i andra länder? säger han.

Yilmaz Kerimo har inte gett upp hoppet.

Hur kommer du personligen göra för att driva frågan nu?

– Jag kommer att följa upp det med Margot Wallström och i partistyrelsen och jag kommer att lobba mycket för att få ett erkännande även från regeringens sida, säger Yilmaz Kerimo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet