Till vänster: En demonstration till minnne av folkmordet 2015. Till höger: Statsminister Stefan Löfven på årets S-kongress. Foto: TT

Socialdemokraterna säger nej till påtryckningar om folkmordet 1915

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kommer inte att arbeta för att regeringen ska erkänna folkmordet 1915 då minoriteter, bland andra armenier, assyrier och syrianer, mördades. Det står klart efter Socialdemokraternas partikongress.

Södertäljes socialdemokrater vill att partiet ska jobba för att regeringen erkänner folkmordet, vilket riksdagen tidigare har gjort. Men det sa partistyrelsen nej till under helgens partikongress i Göteborg.

– Det här är inte acceptabelt, vi ser fortfarande spår av folkmord, inte bara på den syrianska-arameiska folkgruppen utan andra minoriteter också, säger Jonathan Varli, ordförande för syrianska-arameiska ungdomsförbundet.

Folkmordet 1915

”En domstolsfråga”

2014 sa Stefan Löfven att han som statsminister skulle arbeta för att regeringen skulle erkänna folkmordet. Den utredning som slog fast att frågan är komplicerad, och det är till den som partistyrelsen hänvisar i sitt beslut.

– Egentligen är det här en fråga för domstol att lösa, men det går inte eftersom det var så länge sedan, säger Kenneth G Forslund (S) ordförande i utrikesutskottet och suppleant i partistyrelsen.

– Jag är väldigt besviken. Jag tror att det är många som delar samma uppfattning, säger Jonathan Varli.

Boel Godner positiv

Varken Stefan Löfven (S) eller Margot Wallström (S) har möjlighet att kommentera kritiken, men kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) tycker inte att partistyrelses beslut är så dramatiskt.

– Jag också tycker att det hade varit bättre om de hade bifallit motionen, men ett besvarande är bättre än ett avslag vilket skulle betyda att man är emot ett erkännande.

Men med detta kommer man inte närmare ett erkännande från regeringens sida?

– Nej, det kan man inte men det är inte ett steg tillbaka heller.

Erkännandet av folkmordet 1915

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.

År 2009, beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

När socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.

På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet