Tullen kan få större befogenheter för att stoppa smugglingen av startvapen Foto: TT

Så vill regeringen stoppa smuggling av startvapen

Publicerad

Mer än var åttonde pistol som beslagtas av polisen och skickas till Nationellt forensiskt centrum är ett omgjort startvapen. Nu vill justitieminister Morgan Johansson ge tullen större befogenheter för att stoppa insmugglingen av vapen till Sverige.

SVT har tidigare berättat om flera fall i Södertälje där så kallade startvapen stått i fokus. I slutet på januari gjorde polisen ett tillslag mot en lada i Åkers styckebruk som visade sig vara en vapenfabrik där man gjorde om insmugglade startvapen till skarpa vapen.

I början av mars åtalades två personer för att ha sålt och köpt ett omgjort startvapen utanför en matbutik i Geneta. I februari åtalades en kvinna för att ha rånat ett apotek i Södertälje med ett omgjort startvapen.

– Det är ett stort problem och det har varit det en ganska lång tid, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Samma straff för startvapen

Enligt polisen är 15 procent av alla pistoler som beslagtas och skickas till Nationellt forensiskt centrum ett omgjort startvapen. Startvapen är lagliga att köpa i en del länder, men det krävs licens för att få ha dem i Sverige.

Enligt lagen ska straffet för ett vapenbrott vara detsamma oavsett om det handlar om ett omgjort startvapen eller någon annan typ av pistol. Enligt polisen är dock så inte alltid fallet.

– Vi har precis skärpt straffen för grova vapenbrott. Det kan klassas som ett grovt vapenbrott även om det handlar om omgjorda startvapen men jag är naturligtvis beredd att skärpa lagstiftningen även i den delen om det skulle behövas, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Tullen kan få större befogenheter

I dagsläget har tullen befogenhet att lägga så kallade postspärrar, vilket innebär att de kan stoppa och beslagta post om den misstänks innehålla narkotika.

Nu ska regeringen se över frågan om utökade befogenheter för tullen. Det skulle kunna ge tullen möjlighet att även stoppa och beslagta post om den misstänks innehålla vapen eller vapendelar, enligt justitieminister Morgan Johanson (S).

– Jag tror att tullen utöver de befogenheter man redan idag har skulle kunna få ytterligare både resurser och befogenheter för att stoppa den här typen av vapen från att komma in i Sverige, säger Morgan Johansson (S). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer