I november förra året filmade en skolelev när en chaufför rattsurfade i skolskjutsen. Se klippet när Samtrans kommunikationsdirektör Erika Wegener svarar på frågor om säkerheten. Foto: Privat/Samtrans

Säkerhetsbrister i skolskjutsen i Södertälje – här rattsurfar chauffören

Uppdaterad
Publicerad

Vid minst nio tillfällen misstänks skolskjutschaufförer i Södertälje ha använt mobiltelefonen när de kört barn under förra året. Vid flera tillfällen ska även barn ha lämnats utan att en vuxen tagit emot dem.

I januari 2018 tog taxiföretaget Samtrans över skolskjutsverksamheten från Södertälje taxi efter att de vunnit kommunens upphandling. Sedan dess skjutsar de dagligen cirka 800 barn i kommunen till skolan.

Det blev en rörig start med missnöjda föräldrar och krismöten med kommunen.

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Säkerhetsanmälningar

Nu har SVT Nyheter Södertälje kartlagt säkerhetsanmälningarna mellan januari 2018 fram till 1 februari i år. Totalt har 44 säkerhetsanmälningar kommit in.

Förutom de nio ärendena gällande mobiltelefoner har föräldrar och skolpersonal även rapporterat att barn har blivit lämnade ensamma utan en vuxens tillsyn tolv gånger. Det gäller även barn på särskolan.

Övriga anmälningar handlar bland annat om olyckor som inträffat utan att föräldrar blivit informerade eller att barn inte fått sittkuddar.

Byter rutt

I anmälningsrapporterna står det att chaufförer som rattsurfat fått tillsägelser, klargörande samtal och att föraren ibland fått andra rutter.

I ett fall menar föraren att barnet missuppfattat vad hen har gjort, och i ett annat uppgav föraren att det inte fanns hållare för telefonen.

Rattsurfande chaufför ska ha stängts av

Oscar Karlsson är en av eleverna som åkte i bussen när chauffören surfade vid ratten och fastnade på film.

– Det är lite konstigt, det var ju flera barn på bussen och så sitter man så osäkert.

Hur känns det nu då?

– Det känns inte osäkert nu, hon som körde oss idag gillar jag.

Den rattsurfande chauffören i klippet ovan ska enligt anmälningsrapporten ha ”avslutats av åkeriet”. Men det är inget som Samtrans vill bekräfta eftersom de inte vill lämna ut uppgiften om huruvida någon chaufför sagts upp i Södertälje.

Hur ska man då kunna följa upp och veta att en chaufför som till exempel rattsurfat inte fortsätter köra skolbarn?

Som anhörig ska man naturligtvis kunna få en uppföljning på hur vi har agerat på de händelser som har inträffat och vilka konsekvenser det har fått för enskilda åkerier eller förare. Däremot vill vi inte diskutera dessa enskilda händelser i media. Detta med respekt för våra kunder och medarbetare, säger Eric Steijer, marknadschef på Samtrans.

I klippet hör du Samtrans svara på frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Mer i ämnet