Gabriel Mejía Montoya är nominerad till Worlds Children's Prize. Foto: SVT

Skolbarn i Järna fick möta en barnrättshjälte

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag delas det internationella priset Worlds Children's Prize ut. Priset går till en person som kämpat för barns rättigheter och det är barnen själva som röstar fram vinnaren. I dag besökte en av de nominerade, Gabriel Montoya, Tavestaskolan i Järna.

Gabriel Mejía Montoya är från Colombia och har kämpat i drygt 30 år för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Nu är han en av tre nominerade till Worlds Children's Prize, ofta kallat ”Barnens Nobelpris”, och i dag besökte han Tavestaskolan i Järna.

– Vi ger dem utbildning och framförallt ger vi dem mycket kärlek. De får känna på familjelivet och lär sig se livet som ett fantastiskt projekt. Det finns förståelse, kärlek som ställer krav och det förändrar barnet, som får tillbaka sin livslust och framtidstro, säger Gabriel Mejía Montoya.

Miljontals barn världen över deltar

Worlds Children's Prize delas ut till en av tre kandidater som kämpar för barnens rättigheter och det är barnen själva som får rösta fram sin hjälte. Röstningen sker i skolor globalt och varje år deltar miljontals barn över hela världen.

Tavestaskolans elever kommer att delta i röstningen och under tisdagen berättade Gabriel Mejía Montoya om sitt arbete med att hjälpa utsatta barn.

– Jag har lärt mig mer om hur barn har det, att det inte är lika lätt som vi har det, säger eleven Amelia Mustonen.

– Och att det finns folk som jobbar med barns rättigheter och tänker på hur barn har det. Det jobbet är väldigt bra och jag tycker att man ska fortsätta med det, fyller Andreas Salumonsson i.

”Lite läskigt i början”

I en pratstund med Montaya fick eleverna ställa frågor till barnrättskämpen.

Hur kändes det när ni fick prata med Gabriel Mejía Montoya?

– Det var lite läskigt i början och nervöst men när man väl började så kändes det mycket bättre, säger Andreas Salumonsson.

På torsdag kommer barnrättshjältarna att delta i en ceremoni på Gripsholms slott, Mariefred.

Worlds Childrens Prize

Worlds Childrens prize är en internationell utbildningssatsning som funnits i snart 20 år. Sedan starten har 42 miljoner barn världen över deltagit och bara i Sverige har över en halv miljon ungdomar varit delaktiga. Varje år delar de ut ett pris till en person som gjort en unik insats för utsatta barn.

På torsdag hedras barnrättshjältarna i en ceremoni på Gripsholms slott, Mariefred, i närvaro av Drottning Silvia. Även då finns skolbarn på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.