Johanna Göransson på Telge återvinning tycker att det är bekymmersamt att företagare missköter sin sophantering. Foto: SVT

Snart gratis för företag att slänga förpackningar i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Företag som dumpar sopor ökar i Södertälje, och på Tveta återvinning hoppas man att ett ny anläggning ska bidra till att vända utvecklingen.

Antalet sopdumpningar som görs av företag ökar i Södertälje. Förutom att det är finns privatpersoner som missköter sophanteringer så ser man nu flera fall av företagsdumpning. Det är företagare som lämpar av sitt avfall vid öppna återvinningsstationer utan att betala, istället för att till exempel bege sig till Tvetas återvinningsanläggning.

På Tvetatippen får företag betala 255 kronor för att få sortera 3 kubikmeter sopor. De kan också välja att låta personalen sortera avfallet till ett högre pris.

Sopkaoset i Södertälje

Läs mer: Sopkaoset eskalerar i Södertälje – 20.000 dumpningar varje år

”Gräver inte ner soporna”

Hur kommer det sig att ni har de här kostnaderna för företag?

– Det är ju för att hanteringen och behandlingen av avfall är väldigt kostsam i dag. Man gräver inte ner soporna i en grop utan vi återvinner 98 procent av det som kommer in, säger Johanna Göransson.

Med tanke på hur mycket som dumpas – har ni funderat på att sänka priserna?

– Nej, det har vi inte, däremot avstod vi medvetet från att höja avgifterna vid årsskiftet, säger Johanna Göransson.

Läs mer: Polissatsning mot nedskräpning

Kostnadsfri insamling för företag

Hon tillägger att även privatpersoner betalar för sin sopåtervinning genom avfallstaxan. Men Tvetatippen har utökat öppettiderna för företag, och nu är en ny anläggning på gång som man hoppas ska bidra till att hejda dumpandet.

– Vi kommer att öppna en kostnadsfri företagsinsamling för förpackningar och tidningar här.

Det är förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som tidigare inte haft någon anläggning i Södertälje som nu kommer hit.

Hur kan det komma sig att det blir kostnadsfritt?

– För att den här hanteringen har man redan betalat för när man köper sin förpackning, säger Johanna Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet