Avfallsstrategen Tomas Thernström tycker att FTI skulle haft mer uthållighet i frågan om återvinningstationen i Saltskog. Foto: SVT

Avfallsstrategen Tomas Thernström kritisk mot att återvinningsstationen i Saltskog stänger

Uppdaterad
Publicerad

På Södertälje kommun är man besviken på Förpacknings- och tidningsinsamlingens (FTI) beslut att stänga återvinningsstationen i Saltskog.

– Vi hade gärna sett mer uthållighet i den här frågan, säger Tomas Thernström, avfallsstrateg på Södertälje kommun.

Återvinningsstationen i Saltskog har länge haft problem med illegala dumpningar. Och nu har FTI beslutat att stänga stationen. Det krävdes för mycket resurser att ta hand om avfallet.

Avfallstrategen Tomas Thernström förstår beslutet, men är ändå kritisk mot FTI:s bristande tålamod.

Sopkaoset i Södertälje

– En del insatser ger resultat direkt, men många tar tid. Att förändra människors beteende är sådant som tar tid när det väl börjat, säger han.

Tekniska nämnden: Risk att problemen flyttar

Även Södertäljes tekniska nämnds ordförande är besviken:

– Det är inte alls bra att den stängs ner, det är en enkel lösning som FTI väljer. Risken är att problemet flyttar till andra stationer. Det är jätteviktigt att ha hyfsat nära till återvinningen så att den används, säger Tage Gripenstam (C).

FTI: Har nått vägs ände

Annika Ahlberg, regionchef FTI, håller inte med om kritiken.

– Vi har hållit ut väldigt länge, och det är alltid ett svårt beslut att ta. Vi var villiga att stänga ner förra året men blev ombedda av kommunen att avvakta. De ville testa fler insatser. Några har gått att genomföra, andra inte. 

Ni har efterfrågat kameraövervakning i området, nu kan det bli klart om en månad. Varför väntar ni inte in det?

– Det har sagts att det skulle varit igång redan i höstas, just nu har vi nått vägs ände med den här stationen. Men det är inte för alltid, om vi får indikationer på att det fungerar så kan vi vara villiga att öppna upp stationen igen om ett halvår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet