Monica Sonde upprörs över rattsurfandet men menar att de flesta känner sig trygga med Samtrans. Foto: SVT

Södertälje kommun om skolskjutsen: ”Valt att inte ta ut viten”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun kan utkräva böter, så kallade viten, av taxibolaget Samtrans när det uppstår säkerhetsbrister hos skolskjutsen. Men trots 44 säkerhetsanmälningar på drygt ett år har kommunen inte gjort det.

SVT har tidigare rapporterat att skolskjutschaufförer misstänks ha använt mobilen under tiden de kört barn. Och att elever, bland annat från i särskolan, lämnats av vid skolan utan tillsyn av vuxna vid flera tillfällen.

Totalt rör det sig om 44 anmälningar gällande säkerheten under drygt ett år.

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Men trots att kommunen har möjlighet att ta ut böter, så kallade viten, av Samtrans har de inte gjort det.

– Nu har vi haft ett uppstartsår som har inneburit merkostnader för både Samtrans och kommunen. Vi har valt att hantera avvikelser genom att inte gå in och betala varandras kostnader, utan stryka ett sträck över detta, säger Monica Sonde, utbildningsdirektör i Södertälje.

Väntat med böter trots beslut

Men när SVT tar del av mötesprotokollen mellan Samtrans och kommunen framkommer att de beslutade att börja ta ut viten för varje enskilt ärende redan i maj förra året.

Sedan dess har 21 säkerhetsbrister anmälts till kommunen, men inte ett enda vite har begärts.

Men Monica Sonde tycker ändå att kommunen har agerat tillräckligt. Hon beskriver att det första året blev dyrare både Samtrans och kommunen.

Men istället för att parterna gick in och betalade varandras merkostnader höll de förhandlingar som slutade med att Samtrans inte fick ersättning för hela summan de begärde. Monica Sonde menar att kommunen betalade en mindre summa istället för att kräva in viten för de enskilda säkerhetsavvikelserna.

I klippet ovan svarar utbildningsdirektör Monica Sonde hur hon ser på att kommunen inte krävt böter för enskilda säkerhetsavvikelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot skolsjkutsen i Södertälje

Mer i ämnet