Jenny Andersson, sportchef Södertälje ridklubb. Foto: privat/TT

Södertälje ridklubb stänger för hästar utifrån

Publicerad

Efter flera fall av hästar som smittats av en allvarlig variant av hästvirus i Uppsala och Stockholms län håller nu flera ridanläggningar stängt. I Södertälje tvingas man ställa in söndagens planerade hopptävling.

– Vi gör det som en försiktighetsåtgärd eftersom det är så pass nära oss att det börjar bli obehagligt, säger Jenny Andersson, sportchef på Södertälje ridklubb.

Ridskolan fortlöper som vanligt med de hästar som finns i stallet, men inga hästar får lämna anläggningen och inga hästar utifrån får komma in för att säkerställa att smittan inte riskerar att spridas till Södertälje.

– Vi har gått ut och informerat våra medlemmar om att man ska vara noga med hygienen, byta kläder och duscha ifall man rider i olika stall, så att man inte går i samma kläder från stall till stall, säger Jenny Andersson.

Luftburen smitta

Viruset heter EHV-1 och kallas för abortvirus. Det är en luftburen smitta som kan leda till att hästarna blir förlamade och dör.

– Det är nog en chock för alla, vi har aldrig haft en liknande situation i Sverige med just neurologisk sjukdom, säger Jenny Andersson.

Att ställa in tävlingen innebär en viss ekonomisk förlust för ridklubben. Sammanlagt var det 315 starter anmälda till tävlingen.

– Det är tråkigt och synd att den är inställd men det är ingen jättestor tävling. Själv så tycker jag att det är tråkigt för jag behöver göra min säsongsdebut på en tävling i Spanien istället för på hemmaplan.

Ridanläggningen räknar med att vara öppen som vanligt igen från och med den 7 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer