Foto: Henrik Montgomery / TT

Tom Tits fyller 30 år

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller vetenskapsmuseet Tom Tits Experiment i Södertälje 30 år och firandet inleds redan på lördagen.

– Museet har betytt mycket för Södertälje, säger Anna Bohman Enmalm (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Experimentparken lockar barnfamiljer från hela landet och även från andra länder. Tom tits har fått flera utmärkelse och förra året blev museet utsett till ”barnets bästa museum” i länet, men det har också kämpat med vikande besöksunderlag och minusresultat.

Så stor blev förlusten

Förra året gick det kommunalägda bolaget 20 miljoner kronor minus och hade 165.000 besökare, medan man annars brukar ha ungefär 185.000 besökare per år. Brohaveriet, fint väder, en stor sanering och gratis inträde till flera av statens museer är några av anledningarna till att färre besökte Tom tits.

Men i år hoppas man att publiken hittar tillbaka och att man kan locka nya målgrupper, man vänder sig särskilt till finländska turister och satsar stort på 30 års-firandet, som inleds redan i dag. Allmänheten och kändisar bjuds in för att prova nya och gamla experiment. 

Ska prata med framtiden

Temat är framtiden och alla besökare ska få skriva ner sina tankar om framtiden på lappar, som sedan läggs i en kista och grävs ner i jorden.

– Dagens besökare får liksom prata med framtiden och till exempel skriva ner vad man tror att man äter och har för kläder om 30 år. Sedan ska våra efterlevare få gräva upp kistan, säger Tom tits marknadschef Marie Karlsén.

”Viktig attraktion för staden”

Det är först i oktober som museet har sin riktiga födelsedag och även då kommer man fira med ett stort kalas. Anna Bohman Enmalm (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden menar att Tom tits är en viktig attraktion för Södertälje.

– Museet har betytt mycket för Södertälje. Besökarna kommer hit och många äter och stannar över, då har de chans att upptäcka hur fantastisk vår stad är. Nu ser vi fram emot 30 år till där barn får testa experiment själva och kanske bli nyfikna på tekniska yrken, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.