– Folk som kommer hit vill se saker i verkligheten, uppleva av verklig miljö, säger Stefan Sundblad, musechef på friluftsmuseet Torekällberget. Foto: TT/SVT

Torekällberget om digitaliseringen: ”Stora kostnader, många möjligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Idag träffas representanter från landets museer i Södertälje för att framförallt prata om digitalisering och hur den påverkar musei-besökare.

Det är många frågor som ska behandlas under de tre dagar som museernas vårmöte pågår. Över 500 personer från museer runt om i Sverige ska diskutera digitalisering, och en av de centrala frågeställningarna handlar om hur digitaliseringen ska bli en naturlig del av museernas verksamhet och inte längre något speciellt som sticker ut i verksamheten.

Tror mer på spel

Men för friluftsmuseer, som till exempel Torekällberget och Skansen, är frågan lite mer komplex tycker Stefan Sundblad, musechef på Torekällberget.

– Folk som kommer hit vill se saker i verkligheten, uppleva av verklig miljö. Många som kommer är dessutom barnfamiljer och då kanske man inte vill eller hinner fördjupa sig med till exempel en QR-kod. Det är inte säkert att det är funktionellt. Istället kanske man kan hitta ett spel, till exempel geocaching, ett mer aktivt upplevande, säger han.

Torekällberget. Foto: Linda Asmar/SVT

Även friluftsmuseet Skansen funderar över digitaliseringen.

– När man kliver in i en kulturhistorisk miljö så gör man ju en resa i tiden. Utmaningen för oss blir ju att använda de digitala medierna på andra sätt. Det kan till exempel vara att använda QR-kod för att komma in i obemannade miljöer, säger Cortina Lange, chef på kulturhistoriska avdelningen på Skansen.

Vilken är den största utmaningen?

– Kostnaderna. Digitalisering kräver mycket pengar. Men i övrigt finns det många möjligheter, säger han.

Annan publik

Han menar att friluftsmuseerna inte heller har samma publik när det kommer till museets samlingar av föremål.

– Vi har ju digitaliserade samlingar, men det är ju en mindre del av publiken som vill ta del av vårt utbud på det sättet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.