Trafikpoliserna Hans Nilsson och Niclas mäter hastigheten på fordon på E4:an i Södertälje. Här hör du hur många som blev av med körkortet under insatsen inför midsommarhelgen och polisens uppmaning till trafikanterna. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Trafikläget i Stockholm inför midsommarhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar är en av de största trafikhelgerna och många stockholmare firar på annat håll. På grund av pandemin väntas dessutom ännu fler ta bilen i år och en plats där köer brukar uppstå är på E4 vid Södertälje.

Hans Nilsson är gruppchef för trafikpolisen i Stockholm. På fredagen medverkade han i SVT:s Morgonstudion för att berätta om polisens insats för att kontrollera hastigheten. Han skickade också med en uppmaning till alla förare – hör den i videon ovan.

Här uppstår köerna

E4/E20 mot Nyköping och Eskilstuna

Utfartsköerna före midsommar uppstår oftast på E4/E20 söderut vid Motorvägsbron i Södertälje och sprider sig sedan mot Stockholm. Efter midsommar när trafiken återvänder till Stockholm uppstår vanligtvis köer som växer söderut vid Motorvägsbron i Södertälje och förbi Hallunda.

E18 mot Enköping

Utfartsköerna före midsommar är koncentrerade till torsdagen och då främst under den sena eftermiddagen. Efter midsommar, när trafiken återvänder till Stockholm är det enbart under några få timmar som det vanligtvis blir en tät eller köig trafiksituation. Köer kan även uppstå i området kring Tensta och Rinkeby. 

E4 mot Uppsala

Utfartköer före midsommar uppstår oftast på E4 Uppsalavägen vid Stora Wäsby och sprider sig mot Stockholm. Efter midsommar, när trafiken återvänder till Stockholm uppstår köer vanligtvis förbi Upplands Väsby och genom Solna och växer sig norrut.

E18 mot Norrtälje

Många reser mot Roslagen över midsommar och köer förväntas uppstå både före och efter midsommarfirandet. På sträckan finns en 2+1-väg som ger flaskhalsar när många vill åka där. Köer brukar bland annat uppstå i trakten kring Brottby och sprider sig då bakåt.

Väg 222 på Värmdö

Midsommartrafiken visar sig främst inför midsommarhelgen. Särskilt på sträckan mellan trafikplats Gustavsberg fram till Ålstäket, i slutet på Grisslingerakan.

Väg 276

Inför midsommarhelgen är det högt tryck på färjan till Ljusterö, vilket riskerar att skapa köbildning från färjeläget och ut på väg 276. Det innebär att trafikanter som ska till en målpunkt norr om Roslags-Kulla utmed väg 276 alternativt kan köra E18 mot Norrtälje och därefter väg 276 söderut. 

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.