Vargskyttens friande dom överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre veckor sedan den 75-årige vargskytten friades vid Södertälje tingsrätt från misstankarna om grovt jaktbrott. Nu har åklagaren bestämt sig för att inte överklaga domen till hovrätten.

Åklagaren Christer B Jarlås har gått igenom materialet ännu en gång och bestämt sig för att inte överklaga till hovrätten. Han bedömer att det skulle krävas ny bevisning för att hovrätten skulle ta upp fallet.

– Domstolen reagerade på de saker jag tyckte var märkliga men tyckte inte att det räckte för en fällande dom i det här fallet. Då kände jag att om det skulle tas vidare skulle det behöva finans något mer och när jag kollade så såg jag att det inte gick att få fram något mer, så därför får det vara bra så här, säger han.

Vargarna i Sjundareviret

Sköt för att skydda sin hund

Mannen som i september 2015 sköt vargtiken i Sjundareviret, mellan Gnesta och Södertälje, friades helt från misstankarna gällande grovt jaktbrott. Han har erkänt att han dödade den fredade vargtiken, men menar att han gjorde det för att skydda sin hund.

Åklagaren menar att omständigheter som att vargen hade kunnat skjutas lagligt några veckor tidigare och mannens ålder, är faktorer som troligen bidragit till tingsrättens bedömning om att fria honom. Det är också faktorer som åklagaren funderat kring när han bestämt sig för att inte överklaga till hovrätten.

– Läget hade kanske varit annorlunda om det här hade varit en annan varg. Det vill säga en varg som det inte fanns beslut på att skjuta – bara några veckor tidigare hade det varit helt lagligt att skjuta den här vargen. Och sedan är mannen i en sådan ålder att han aldrig skulle ha dömts till något hårdare straff så straffvärdet blir inte heller så högt och det är också något man ska väga in om man tar det ett varv till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet