Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, är upprörd över att flera skottlossningar mellan kriminella sker på allmän plats där det finns risk att oskyldiga träffas av kulor. Vapnet på bilden användes under tonårsmordet i Nyfors för ett år sedan. Foto: SVT/Polisen

SVT:s kartläggning visar: 42 skjutningar i Sörmland de senaste fyra åren

Publicerad

En kartläggning som SVT gjort visar att 42 skjutningar inträffat i Sörmland sedan 2018. 27 av dem har inträffat i Eskilstuna.

– Vi har satt tryck på de kriminella, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Skjutningarna i Sverige ligger på en fortsatt hög nivå och toppar statistiken i Europa. I Sörmland har 42 skjutningar skett sedan 2018. Det visar kartläggningen som gjorts utifrån polisens egna registrerade uppgifter.

Av de 42 skjutningarna i länet har de flesta, 27 stycken, inträffat i Eskilstuna. Här kan du se en karta över var skjutningarna har inträffat.

– Jag har jobbat som polis sedan 1990-talet och jag kan bara konstatera att det då var väldigt ovanligt med skjutvapen bland kriminella, säger Christer Sjöqvist.

I dag är läget ett annat. Kriminella gäng gör ofta upp med vapenvåld och inte sällan på allmänna platser där oskyldiga kan utsättas för fara när skotten går av. Dessutom är det många gånger unga personer som håller i vapnen.

• I klippet ovanför berättar Christer Sjöqvist hur man satt hårt mot hårt mot de kriminella, varför statistiken visar en tendens till att skjutningarna blir färre och hur unga tvingas in i kriminalitet.

Einar Rulander är en av de boende i Nyfors, en stadsdel som tidigare drabbats av flera skottlossningar. I klippet nedan berättar han om oron kring att det skjuts på allmän plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i Nyfors om oron kring skjutningar på allmän plats

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet