Tiken i Sjundareviret innan hon sköts till döds. Foto: Petter Rybäck

Åklagaren räknar med att väcka åtal mot vargskytt

Publicerad

För ett och ett halvt år sedan sköts vargtiken i Sjundareviret ihjäl. Utredningen har dragit ut på tiden, men åklagaren räknar nu med att väcka åtal innan sommaren. Och då inte bara mot skytten.

Det var i september 2015 som vargtiken i Sjundareviret mellan Gnesta och Södertälje sköts ihjäl. Skytten menade att han varit tvungen att skjuta vargen för att skydda sin hund. Polis och åklagare var dock av en annan uppfattning, och en förundersökning om grovt jaktbrott inleddes. Den har nu pågått i över ett och ett halvt år.

Läs mer: Varg dödade jakthund i Sjundareviret

Att utredningen tagit så lång tid har flera orsaker, enligt Christer B Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Först var det en lång väntan på analyssvar, eftersom ärendet inte var prioriterat.

När analyssvaren sedan kom var det svårt att få till förhör, eftersom den misstänktes advokat var väldigt upptagen, enligt Jarlås. Dessutom blev polisens utredare kallad till Malmö för att jobba med skjutningarna där.

Ytterligare en misstänkt

Men nu hoppas Jarlås kunna väcka åtal innan sommaren. Han berättar att ytterligare en person är misstänkt i utredningen, för förberedelse till jaktbrott. Den personen misstänks ha placerat ut olagliga åtlar, det vill säga mat som ska locka till sig djur, samt åtelkameror.

Läs mer: Vargskytten del av större utredning

Menar du att de båda misstänkta har samarbetat?

– Ja, de är misstänkta i samma utredning. Men i just denna skjutning kan jag inte koppla ihop det, säger Christer B Jarlås.

Med det menar han att vargtiken inte sköts i samband med att hon hade lockats till en olaglig åtel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet