Hör överläkare Charlotte Nylander berättar om hur Region Sörmland arbetar för att minska förekomsten av övervikt och fetma bland små barn. Foto: SVT

Överläkaren: Alldeles för många överviktiga 4-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Andelen barn som är överviktiga har återigen ökat i Sörmland. Det handlar om länets 4-åringar där förekomsten av övervikt och fetma nu är den tredje högsta i landet.

– Det är förstås ett stort problem, det är alldeles för många 4-åringar, säger Charlotte Nylander, barnhälsovårdsöverläkare på Region Sörmland.

Övervikt eller fetma har länge varit ett stort problem bland barn i Sörmland. Redan 2012 visade Regionens barnhälsovårdsrapport att 16,3 procent av alla 4-åringar i länet hade övervikt eller fetma. Att så många så tidigt har övervikt eller fetma ger en kraftig risk för bestående fetma enligt Charlotte Nylander.

Riskfaktor för sjukdomar

– Gör man insatser tidigt är chansen större att lyckas än om man kommer in senare i förloppet. Barnhälsovården har därför en nyckelroll i att identifiera de här barnen och hjälpa de med rätt vårdnivå, säger hon.

Barn och övervikt

Barnfetma är en riskfaktor för att utveckla sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, leverpåverkan och även psykiska problem. Enligt barnhälsovårdsrapporten är behandling av övervikt och fetma som mest effektiv i förskolleåldern.

”Vi har ett bagage med oss”

Siffror från 2019 visar att över 15 procent av länets 4-åringar hade övervikt eller fetma, en ökning på 1,1 procent jämfört med året innan.

– Vi vet att Sörmland har en hög förekomst av rökning, arbetslöshet, lägre utbildningsnivå osv. Tillsammans kallar vi det ”en hög vårdtyngd” och så har det varit länge i Sörmland. Så vi har ett bagage med oss som vi måste arbeta kring, säger Charlotte Nylander.

På barnavårdcentralerna runt om i länet kan föräldrar till yngre barn med övervikt eller fetma få hjälp att träffa en dietist och få kostråd. Vid de regelbundna hälsoundersökningar görs även kontroll av viktutvecklingen.

Viktigt med tidiga insatser

Till skillnad från vuxna kan BMI-måttet inte appliceras på barn, alltså det verktyg som visar förhållandet mellan längd och vikt. Sjuksköterskorna använder istället ISO-BMI, där man inkluderar barnets ålder och längdtillväxt utöver vikten och längden.

– Barnhälsovården och elevhälsan har en stor roll att fylla eftersom att tidiga insatser är viktiga, säger Charlotte Nylander.

Svalt intresse bland föräldrar

Regionen har även prövat att ha riktade föräldrargrupper till föräldrar som har barn med övervikt och fetma, men intresset har varit svalt.

– Vi har försökt att ha riktade föräldrargrupper för att föräldrar ska få extra stöd och hitta metoder att ta till hemma när barnen till exempel vill ha glass eller godis, men det har varit svårt. Vi fortsätter dock att arbeta både förebyggande och gör insatser när det behövs.

Men det här problemet är ju inte nytt, har ni gjort tillräckligt för att minska förekomsten av övervikt och fetma bland små barn?

– Vi behöver göra mer. Samtidigt är det bra att de små barnens nivåer har hållit sig stabila de senaste åren och inte ökat så markant. Hade vi inte följt barnen på det sätt som vi gör i barnhälsovården och inte haft samtalen så hade det säkert sett värre ut, säger Nylander.

Övervikt och fetma bland barn i Sörmland

Övervikt i fetstil, fetma i kursivt och sammanlagt inom parantes.

2019: 12.4, 2,7 (15,1)

2018: 11,3 2,8 (14,1)

2017: 12,1 2,8  (14,9)

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och övervikt

Mer i ämnet