Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare i Region Sörmland. Han berättar vad han tror att den ökade smittspridningen beror på. Foto: Otilia Bogen

Covidfallen i Sörmland har fördubblats på en vecka: ”Klart oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt preliminära siffror så har antalet konstaterade fall i covid-19 i Sörmland nära på fördubblats på en vecka. Från 55 konstaterade fall vecka 41, till 99 fall under den förra veckan.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo gick på måndagen ut med de senaste siffrorna över hur många fall av covid-19 som konstaterats den senaste veckan. De är ännu preliminära men är relativt säkra.

– Det kan bli 97 och det kan bli 100 men det är nästan en fördubbling och det är helt klart än mer oroväckande, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare vid Region Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

Trängsel i lunchrummen en anledning

Mäkitalo tror att öppnandet av arbetsplatser efter semestern är en förklaring till ökningen och att det exempelvis är svårt att hålla avstånd i lunchrummen.

– Jag tror att arbetsgivaren måste tänka till och dela upp lunchtiderna så att några tar lunch 11 till 11.30 och några 11.30 till 12 och så vidare, säger Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet