Se när brandflygen bekämpade skogsbranden. Foto: Patrik Fridell/Räddningstjänsten Vimmerby

Brandbekämpande plan användes skarpt för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

När tankbilarna inte kunde komma fram till en skogsbrand i Vimmerby kommun under torsdagen tillkallades de två nya brandbekämpande planen från Nyköping. Efter någon timmes vattenbombande var lågorna under kontroll. Det är andra gången som de mindre skopande planen används skarpt i Sverige.

Det var vid lunchtid på torsdagen som branden upptäcktes i skogarna norr om Rumskulla. Platsen där elden härjade låg långt ifrån körbar väg. Länsstyrelsen i Kalmar begärde luftburet stöd vilket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) godkände.

De båda planen lämnade Skavsta flygplats för att flyga mot Småland och nådde fram vid 16-tiden. Någon timme senare var branden under kontroll.

Extremt hög brandrisk

– Det är andra gången den här förstärkningsresursen används och vi hoppas att flygplanen är en välkommen resurs för räddningstjänster runt om i landet. Planen utgör ett värdefullt komplement till Sveriges befintliga resurser för skogsbrandsläckning, säger Jakob Wernerman, enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att planen ökar möjligheten att begränsa brandspridning innan bränder hinner växa utom kontroll. För tillfället råder det extremt hög brandrisk i södra Sverige.

Första gången de mindre skopande flygplanen användes skarpt var i Uppsala-trakten den 15 juni.

AT-802 Fire Boss (Brandflygplanen)

Längd: 11 meter

Vingbredd: 18 meter

Kapacitet: 3 000 liter vatten

Tillverkare: Air Tractor (USA)

Kostnader: För 2020 har MSB budgeterat cirka 30 miljoner kronor fasta kostnader. Planen är anslutna till rescEU. EU finansierar 90 procent av kostnaden för beredskapen. Om flygplanen används av andra EU-länder står EU alternativt mottagarlandet för de operativa kostnaderna.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.