Kicki Lindstrand har tagit initiativ till det lokala förskoleupproret i Eskilstuna. Foto: SVT

Bättre arbetsmiljö i förskolan krävs i manifestationer i dag

Publicerad

– Vi hinner inte med vårt uppdrag. Och det beror på för stora barngrupper, för lite personal och för många kringuppgifter.

Det säger förskolläraren Kicki Lindstrand, initiativtagare till det lokala Förskoleupproret i Eskilstuna inför dagens manifestation.

Klockan 15 idag hålls manifestationer på flera platser i Sverige inom kampanjen #pressatläge, som startats av Förskoleupproret nationellt. Syftet är att uppmärksamma situationen inom förskolan och de brister som arrangörerna menar finns.

”Kan inte finnas för alla”

– Framför allt handlar det här om hur vi mår. Vi jobbar för att barnen ska må bra, men hinner inte utvärdera och vidareutveckla verksamheten. I förlängningen är det också en säkerhetsfråga, vi kan inte finnas för alla hela tiden, säger Kicki Lindstrand.

Hur påverkar det här barnen?

– Med mer personal skulle vi kunna dela barnen mer och då hade vi fått lugnare och tryggare barn. Nu är det stora grupper och så mycket intryck hela tiden. Forskning har visat att många relationer kan skapa koncentrationssvårigheter, säger Kicki Lindstrand.

Manifestationer landet runt

Dagens manifestation hålls bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Utbildningsminister Gustav Fridolin talar i Eskilstuna.

Vid torsdagens kommunfullmäktige i Eskilstuna debatterades situationen i förskolan. Marielle Lahti (MP) berättade att hon talat med personal på fem förskolor som slutat avvikelserapportera tillbud för att de inte hinner och inte får någon återkoppling.

”Fantastisk verksamhet”

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jari Puustinen (M) menade att Miljöpartiet svartmålar.

– Vi har en fantastisk verksamhet, men vi har också problem i vissa områden och på vissa förskolor. Det blundar vi inte för. Men att måla upp vår förskola på det här viset tycker jag är tråkigt, men jag har förståelse för att det är valår och att vissa nu desperat försöker göra sin röst hörd, säger Jari Puustinen.

– Det gör vi inte. Jari Puustinen tar inte det här på allvar. Han nonchalerar situationen som våra pedagoger lever under och har gjort under lång tid, svarade Marielle Lahti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.