Hör Gunilla Wigertz berätta om sin mamma Karin och vad som hände under de tre veckorna under pandemin i våras som satt djupa spår i dotterns liv. Foto: SVT

Frågetecken kring mammans död: ”Med rätt vård hade hon levt idag”

Uppdaterad
Publicerad

98-åriga Karin Wigertz från Katrineholm blev sjuk under påsken och fick rådet att stanna på sitt äldreboende istället för att besöka sjukhuset under coronapandemin. Ett råd som kan ha lett till att Karin fått fel vård och att hon avled tre veckor senare.

Karins dotter, Gunilla Wigertz, var vid sin mammas sida under hela sjukdomstiden. Hennes mamma hade levt på boendet i tre år och familjen har bara goda minnen från den tiden. Men de tre sista veckorna i Karins liv har satt djupa spår i familjen. Och Gunilla går än idag med många obesvarade frågor.

– Är det så att det sätts in palliativ vård lite för lättvindigt när man kanske skulle kunna föra tillbaka en människa till ett bra mående? Det är en obehaglig fråga men jag tycker att vi behöver adressera den, säger hon.

Coronaviruset i Sörmland

Gunilla Wigertz tror att situationen hade varit annorlunda idag om vården hade agerat annorlunda:

– Med rätt vård hade hon levt idag, säger hon.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet