Oppositionspolitikern Maria Chergui (V) och majoritetsledaren Jimmy Jansson (S) är båda överens om att något måste göras åt skjutningarna. Majoriteten betonar dock i högre utsträckning integrationsproblematik och hårdare straff än Vänsterpartiet som betonar kommunala ansvaret och skolan.

Efter SVT:s kartläggning av skjutvåldet: Det vill Eskilstunapolitikerna göra åt problemet

Uppdaterad
Publicerad

42 skjutningar i Sörmland sedan 2018, varav 27 i Eskilstuna. Det visar SVT:s kartläggning. Både politisk majoritet och opposition är rörande överens om att siffrorna är allvarliga. Men angreppssätten skiljer sig åt.

Politikerna i Eskilstuna är egentligen överens om det mesta. Skjutningarna är ett problem som kommunen tar och måste ta ansvar för.

Socialtjänst och skola gör sitt, och det finns även andra kommunala projekt för att få kriminella att byta bana och unga att inte lockas av den kriminella livsstilen.

I klippet förklarar Jimmy Jansson (S) och Maria Chergui (V) hur de tycker att problemet med skjutningarna ska tacklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet