Eskilstuna är en av flera kommuner som nu lättar på krogarnas öppettider, samtidigt varnas Folkhälsomyndigheten för en tredje våg med smittspridning. Hör Jimmy Jansson (S) ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna berätta hur han ser på det i klippet. Foto: SVT/Amir Nabizadeh/TT

Eskilstuna hakar på kroglättnaden – utökade öppettider för restauranger

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, fredag, kommer även krogarna i Eskilstuna att kunna ha öppet längre än till 20:30, trots att alkoholförbud gäller efter 20:00. Detta efter ett politiskt beslut under torsdagskvällen. 

– Det finns inget som pekar på att stora delar av smittspridningen sker på de här platserna, säger Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Eskilstuna kommun har gjort tolkningen av alkoholförbudet att krogarna inte behöver utrymmas en halvtimme efter att serveringstillståndet slutat gälla. Matgästerna får alltså sitta kvar längre än till 20:30. Det kommer precis som innan beslutet inte vara tillåtet att servera någon alkohol efter 20:00. Och vid 20:30 ska all alkohol vara bortplockad.

Krogarna får nu ha sina ordinarie öppettider som bestämdes innan pandemin.

Coronaviruset i Sörmland

Sedan tidigare har både Katrineholm och Strängnäs valt att ge krogarna utökade öppettider. Och i tisdags tog även Trosa kommun samma beslut.

– Så länge krögarna fortsätter följa övriga regelverk som tidigare ser jag inga risker med ökad smittspridning, säger Arne Karlsson (KD), ordförande i miljönämnden i Trosa.

Samtidigt varnar Folkhälsomyndigheten för en tredje våg med smittspridning i Sverige.

Hör Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna berätta hur han ser på det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet