En kvinna i Katrineholm fick sitt konto länsat på pengar. Foto: TT

Sörmlandskommuner varnar för bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Både Katirneholm och Eskilstuna kommun varnar nu äldre för bedragare. I ett fall fick en äldre person sitt konto länsat.

I helgen ska flera äldre på olika boenden i Eskilstuna blivit uppringda av personer som uttalat sig för att ha varit kompisar till deras barnbarn.

– Bedragarna har berättat att barnbarnet är i knipa och berättat historier som till exempel att barnbarnets bil har gått sönder och de behöver pengar till bärgning. De ska även berättat att barnbarnet inte haft mobil med sig så det är därför det är kompisen som hör av sig, säger Karin Thunberg, biträdande områdeschef på Eskilstuna kommuns vård och omsorg.

barnbarnsbedragare

Nära att bedragarna lyckades

I de flesta av fallen som skedde i helgen ska de äldre som blivit uppringda slängt på luren. Men i ett av fallen höll det på att gå illa.

– Det var en dam som gav ut sin bankkod till bedragarna som sedan bestämde träff med henne på hennes boende. När hon gick ner till receptionen på sitt boende ska personalen reagerat och frågat henne vad hon gjorde där. Personalen ska sedan sett hur några killar dykt upp och när personalen frågat vad de gör där så ska de avvikit från platsen, säger Thunberg.

Händelserna är polisanmälda och nu utlyser Eskilstuna kommun en varning om att vara extra uppmärksamma på avvikande samtal.

Även Katrineholm varnar

Förra veckan gick även Katrineholms kommun ut med en liknande varning. Det sedan en kvinna fick hembesök av en person som uppgav sig komma från kommunen och erbjöd sig byta kvinnans rullator mot en avgift på 50 kronor. När kvinnan då gav personen sitt kort blev hennes konto länsat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

barnbarnsbedragare

Mer i ämnet