Foto: SVT

Fel att femmor ska gå om

Uppdaterad
Publicerad

Friskolerektorn gjorde fel och ska se till att ingen elev behöver gå om femte klass utan giltiga skäl, menar Skolinspektionen i ett beslut idag.

I slutet av juli beslutade rektorn på Gripsholmsskolan i Mariefred att alla elever i en klass skulle gå om årskurs 5. Anledningen var att skolan saknar tillstånd för undervisa i årskurs 6.

– Det är inte möjligt att kringgå det faktum att skolan saknar tillstånd för undervisning i årskurs 6 genom att låta eleverna gå om årskurs 5, säger Agneta Sandén.

Ansökte för sent

Friskolan ansökte om tillstånd för årskurs sex för sent. Då föräldrarna ville ha kvar sina barn på skolan bestämde rektorn att klassen skulle gå om femman.

Ska en elev gå om måste det finnas giltiga skäl, enligt Skolinspektionen.

– Om en elev ska gå om en årskurs måste det ske efter en individuell bedömning. Beslutet bör utgå från en bedömning av elevens kunskapsutveckling och att eleven inte har nått eller kan befaras inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Så ligger det inte till i Gripsholmsskolan, säger Agneta Sandén, avdelningschef på Skolinspektionen.

Erbjudits annan skola

Skolinspektionen kommer att följa upp ärendet i samband med skolstarten.

Strängnäs kommun ansvarar för att alla elever i kommunen har en skola att vara på till hösten och har erbjudit barnen plats på Mariefreds skola.

– Nu blir det en viktig uppgift för rektorn på Mariefreds skola, där eleverna har sin basplacering, att i dialog med föräldrarna hitta en bra lösning ur elevernas perspektiv. Den dialogen har redan inletts i en bra och konstruktiv anda, säger Andreas Gydingsgård, verksamhetschef för grundskolan i Strängnäs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.