Fem äldreboenden i Sörmland ska granskas ytterligare efter beslut av IVO. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fem covid-drabbade äldreboenden i Sörmland ska granskas extra

Uppdaterad
Publicerad
Sörmland pekas ut som extra drabbat i IVO:s granskning av landets äldreboenden, med tre kommuner där coronasmittan har varit särskilt påtaglig och fem äldreboenden som kräver vidare granskning.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare granskat 1 000 verksamheter inom äldreomsorgen – och upptäckte då ”brister av allvarlig karaktär” på vart tionde boende.

Därefter har IVO utvidgat sin granskning till landets samtliga särskilda boenden, 1 700 stycken.

Sörmland särskilt drabbat

Resultatet, som presenterades på tisdagen av socialminister Lena Hallengren (S) och Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, visar att 40 kommuner står för nästan 70 procent av alla dödsfall vid äldreboenden. Tre av de hårdast drabbade kommunerna ligger i Sörmland – Katrineholm, Vingåker och Gnesta.

Ytterligare granskning

IVO bedömer också att läget har varit extra allvarligt på 91 äldreboenden i landet. Därför kommer IVO att gå vidare med en särskild granskning av dem.

Fem av de 91 äldreboenden som ska granskas ytterligare av IVO ligger i Sörmland. Det gäller Djurgården och Tunagården i Eskilstuna, Heden i Flen samt Furuliden och Strandgården i Katrineholm.

”Toppenbra med granskningar”

– Det är alltid toppenbra med granskningar, så det välkomnar vi, säger Sofia Larsson som är vikarierande enhetschef på Heden i Flen.

Enligt henne finns det i skrivande stund inga som är drabbade av covid-19 på kommunens äldreboenden eller inom hemtjänsten.

Anna-Lena Olofsson är vikarierande verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna. Även hon tycker det är bra med en granskning av verksamheten.

– Det är ju bra om vi kan lära oss om vi missat något, säger hon.

I Katrineholm är verksamhetschefen Camilla Söderman också positiv:

– Det är bara bra. Det blir en kvalitetssäkring så vi gör rätt, säger hon.

Camilla Söderman säger att äldreomsorgen i kommunen är väl rustad för en eventuell andra våg och att all personal fått en introduktion kring hur de ska handskas med eventuell coronasmitta.

Oro kring besöksförbudet

Camilla Söderman säger att det just nu inte finns någon smitta inom äldreomsorgen i Katrineholm, men att det finns ett orosmoln.

– Vi är glada för att det ser ut som det gör just nu, men det gäller att inte släppa på besöksförbudet. Det är det enda jag kan känna lite oro för – att anhöriga inte beaktar det förbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet