Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marie Engman, ordförande i Sörmlands läkarförening, här vid det så kallade coronatältet vid Nyköpings lasarett, vill att medarbetare som ska vaccineras bland annat får full karensdagsersättning. Foto: Sofia Hårdänge/SVT

Förslaget när vårdpersonal ska vaccineras: Full karensdagsersättning eller ledigt

Publicerad

Fackförbundet Sörmland läkarförening föreslår att vårdpersonal som ska vaccineras får full karensdagsersättning eller till och med en ledig dag i samband med att de ska vaccineras.

– Jag föreställer mig att det kan bli ett mindre motstånd mot att ta emot vaccinationen, säger Marie Engman, föreningens ordförande.

När vårdpersonal i Sörmland vaccinerasdes i slutet av förra veckan var det runt 100 personer som fick biverkningar. Bland annat i form av kraftig feber. Det ledde till att många fick stanna hemma från jobbet.

Sedan dess har regionen beslutat att förbättra vaccinationsschemat för personalen så att inte så många får biverkningar samtidigt. Något som skulle kunna påverka vården av allmänheten.

– Jag har inte hört att det här fått negativa konsekvenser för vården i stort, men en del personal har naturligtvis fått hoppa in och ta extrapass, säger Marie Engman, läkarföreningens ordförande.

Biverkningar och ekonomi

Hon tror att viss personal som får biverkningar kan känna ett motstånd mot att ta vaccinet. På grund av att man riskerar att känna sig sjuk – men framför allt eftersom det kan få ekonomiska konsekvenser för de anställda som måste ta en sjukdag.

På grund av det föreslår föreningen att personal får full karensdagsersättning och inte bara den schablonersättning som erbjuds via Försäkringskassan. Eller att regionen till och med bjuder på en ledig dag.

Intressant

Något som regionens politiska ledning är försiktigt positiv till.

– Redan i dag är det möjligt för anställda och de som har egen firma att få ersättning. Regeringen har kommunicerat att man vill förlänga det här. Det här skulle i så fall  handla om att få även få ersättning för det resterande karensdagsbortfallet. Det är inte alls omöjligt även om det skulle innebära en administrativ fråga, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Utan att lova något så säger hon att läkarföreningens förslag är intressanta och något man får titta närmare på.

I klippet berättar läkarföreningens Marie Engman mer om föreningens förslag till ersättning till personalen i samband med att de vaccineras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet