Se SVT:s reporter Love Ahlstrand reda ut de olika argumenten i tvisten. Foto: SVT/TT

Frågan avgörs i rätten: Hur mycket stör tiggeri?

Publicerad

Efter att länsstyrelsen stoppat Eskilstuna kommuns beslut om att göra tiggeri tillståndspliktigt valde kommunen att överklaga till förvaltningsrätten. Frågan som rätten har att ta ställning till är hur ordningstörande tiggeri egentligen är?

Enligt ordningslagen ska man inte kräva tillstånd för aktiviteter på offentlig plats om dessa är tillfälliga och av obetydlig omfattning. Något som länsstyrelsen menar gäller för tiggeri.

Kan överklagas igen

Eskilstuna kommuns framhåller dock att tiggeri nu förekommer i sådan omfattning att det inte längre är obetydligt. Dessutom menar man att tiggare ofta sitter på samma plats så länge att det knappast kan ses som tillfälligt.

Båda parter har nu yttrat sig och nu avvaktar man förvaltningsrättens dom. Eskilstuna kommun har redan aviserat att man tänker överklaga förvaltningsrättens dom om rätten inte går på kommunens linje. Då avgörs ärendet av Kammarrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet