Hör Jimmy Jansson (S) berätta om syftet med att kräva tillstånd för att tigga. Foto: TT/SVT

Kommunalrådet: Behövs lagstiftning mot tiggeri

Publicerad

Förvaltningsrätten ska besluta om Eskilstuna kommun får göra tiggeri tillståndspliktigt. Blir svaret nej tycker Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) att det krävs lagändringar.
– Man måste se till att göra det som krävs för att få bort parallella samhällen.

Tiggeriets vara eller icke vara en het fråga. Efter att Vellinge kommun fick nej av förvaltningsrätten när de ville förbjuda tiggeri på allmän plats har Eskilstuna försökt sig på en alternativ väg.

Alternativ till förbud

Istället för ett direkt förbud vill kommunen göra tiggeri tillståndspliktigt. Det betyder att den som vill tigga först måste ansöka om tillstånd hos polisen. På så vis skulle man kunna få bort tiggeriet utan ett direkt förbud.

När länsstyrelsen sa nej med hänvisning till att beslutet strider mot ordningslagen valde Eskilstuna kommun att överklaga, och återigen är det förvaltningsrätten som ska avgöra.

Kan överklagas vidare

Om även rätten säger nej tänker kommunen ta sitt överklagande vidare.

– Vi kommer att köra det så långt det bara går. Sveriges kommuner behöver få ett besked om vad vi kan göra med dagens lagstiftning, säger Jimmy Jansson (S).

”Ett vägval”

Får kommunen nej i alla rättsinstanser vill Jimmy Jansson att kommande regering driver igenom en lagändring.

– Man står inför ett vägval, antingen accepterar man att människor utnyttjas på det här sättet, eller så vidtar man lagstiftningsförändringar, säger han.

Vill du att kommunerna ska möjlighet att förbjuda tiggeri?

– Ja, eller i alla fall att inskränka möjligheten att använda det offentliga rummet för sådant som det inte är tänkt. Ett förbud är tveksamt om det är verkningsfullt, det hjälper ju inte att låsa in utsatta människor. Däremot är en bra väg att gå att man kraftfullt reglerar hur markanvändning får se ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet