Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du avkrävs inte drogfrihet” – hör Gabriel Billing, på Nyköpings kommun, om hur han ser på att hemlösa potentiellt flyttar runt för att undvika förändring i livet. Foto: SVT

Hemlösa söker sig till Nyköping – teorin: borttaget drogfrihetskrav

Publicerad

Flera hemlösa missbrukare vill nu flytta till Nyköping. En teori är att det kan vara det borttagna kravet på drogfrihet för att bli erbjuden en lägenhet som lockar. Något som Södermanlands Nyheter var först med att rapportera.

Under hösten förra året började Nyköpings kommun att arbeta med modellen Bostad först. Den går ut på att hemlösa ska kunna bli erbjudna lägenhet utan krav på nykterhet eller drogfrihet.

Just nu finns det 14 lägenheter som kan erbjudas i kommunen. Mer än hälften av dem är uthyrda i dagsläget och fler personer håller på att utredas för att se om de kan erbjudas någon av de övriga bostäderna.

– Vi gör noggranna bedömningar och kommer göra det så att det blir för den målgrupp som ska få de här platserna, säger Gabriel Billing, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen på Nyköpings kommun.

Hemlösa vill flytta till kommunen

Sedan starten har kommunen sett att flera hemlösa missbrukare velat flytta till Nyköping. Det handlar om mellan tre till fyra personer.

– Och som eventuellt med det skulle kunna vara intresserade av att komma in i vårt program eller vår insats Bostad först, säger Gabriel Billing, verksamhetschef för verksamhetschef individ- och familjeomsorgen på Nyköpings kommun.

I videon: Hör Gabriel Billing berätta hur han tänker kring sambandet.

Finns även i Eskilstuna

Bostad först finns i flera kommuner, bland annat Eskilstuna. De började med projektet hösten 2020. Enligt Sörmlands stadsmission är det 24 totalt som fått flytta in i en bostad sedan starten, och i dagsläget har de 13 boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.