Kerstin Soläng, tf rektor på Djurgårdsskolan om risken att skolan stängs

Flera på Djurgårdsskolan sjuka i covid – elever kan få stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Tre lärare och en elev på Djurgårdsskolan i Eskilstuna konstaterades smittade med covid-19 under måndagen. Dagen har kunnat lösas genom vikarier och att lärare tagit lektioner utöver sina egna.

Efter en lugn period under september och oktober har sjukfrånvaron ökat igen på Djurgårdsskolan. Vissa dagar har sjukfrånvaron varit så hög att elevers enstaka lektioner ställts in.

–  Någon dag förra veckan skickade vi hem högstadiet ganska tidigt på dagen, säger Kerstin Soläng, tillförordnad rektor på Djurgårdsskolan.

Coronaviruset i Sörmland

Hälften prioriteras bort

Skolförvaltningen i Eskilstuna har gjort en prioriteringslista där de yngsta barnen och elever i årskurs nio prioriteras vad gäller att få skolundervisning, medan elever i åk 4-8 kan komma att skickas hem om behovet finns. Men om elever som eventuellt skickas hem kommer att få distansundervisning eller inte är inte helt klart.

– I bästa fall blir det så men om det blir ett läge där vi måste skicka hem klasser för hela dagar så innebär det också att vi har väldigt lite personal på plats och även distansundervisning kräver personalbemanning. Men i största möjliga mån ska eleverna få med sig uppgifter hem och få kontakt med läraren digitalt, säger Kerstin Soläng.

Det är först på morgonen som skolorna vet hur många lärare som är friska och kan ha undervisning.

– Ibland kan det vara åtgärder som fattas väldigt snabbt, ibland under en pågående dag, säger grundskolechefen Hans Ringström.

I klippet berättar Hans Ringström mer om distansundervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet