Hör SVT:s reporter Frida Johansson berätta hur de lokala restriktionerna har påverkat i Sörmland hittills i klippet ovan. Foto: SVT

Så ser trycket ut på vården nu jämfört med i våras

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Sörmland har börjat ta fart igen och det finns en stor oro att situationen ska förvärras och bli som i våras. Men hur ser egentligen läget ut nu i jämförelse med pandemins början? Enligt siffror från regionen är trycket på vården idag fortfarande långt ifrån toppnoteringarna i våras.

Under förra veckan noterades 394 nya fall av covid-19 genom testning i länet och den här veckan 615. Men just de siffrorna är svåra att jämföra med hur det såg ut i våras eftersom det genomförs fler tester idag än i början av pandemin.

Toppnoteringen vad gäller trycket på vården i Sörmland gjordes i början på april. Både den 5 och 6 april vårdades 150 sörmlänningar på länets sjukhus, av dem fick 32 intensivvård.

Coronaviruset i Sörmland

Toppnoteringen för hur många som vårdats på iva gjordes några dagar senare, den 8 april, med 33 personer.

I början på april gjordes toppnoteringarna för hur många som vårdats på sjukhus i länet. Den 5 och 6 april låg 150 personer med covid-19 på sjukhus. Den 8 april vårdades 33 personer på intensivvårdsavdelning, vilket är den hittills högsta siffran. Foto: SVT

Under fredagen meddelade regionen att 33 personer vårdas på sjukhus i länet och att sju av dem får intensivvård. Senast en liknande siffra rapporterades var i slutet på juni. 

Även dödstalen är lägre nu än tidigare under pandemin. Totalt har 173 personer med covid-19 avlidit på länets sjukhus. 168 stycken av dem var under perioden mars till juli. Resterande fem har skett efter sommaren.

Stor oro för ökning

Men trots att siffrorna i nuläget är lägre än i våras finns det en oro kring att situationen kan förvärras. Under förra veckan infördes lokala restriktioner länet i hopp om att bromsa smittspridningen. Signar Mäkitalo har tidigare sagt att det kan ta tid innan åtgärderna visar någon effekt.

– Jag räknar med att vi får ökade smittotal, ökade antal människor på iva och i vården de närmaste 2,5 veckorna, sade Signar Mäkitalo till Helgstudion i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet