Linda Landin är kriminalvårdschef på anstalten i Mariefred. Under måndagen öppnar anstalten för besök – trots nya och mer skarpa coronaråd i Sörmland.

Nya skärpta coronaråd – då öppnar anstalterna i Sörmland för besök

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen öppnas åter anstalterna i Sörmland för besökare. Detta görs samtidigt som smittan ökar och skärpta allmänna råd rörande coronaviruset gäller i länet.

– Det är möjligt att man behöver stänga ner besöksverksamheten lokalt, säger Fia Lundbäck, regionchef för Kriminalvårdens region Mitt.

Från och med idag, 16 november, öppnar Kriminalvården för besök till anstalter i klasserna ett och två samt till häkten.

I Sörmland finns tre anstalter och ett häkte: Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, anstalten i Mariefred samt anstalten och häktet i Nyköping. Anstalterna tillhör klasserna ett och två och får därför öppna igen efter att det har rått besöksförbud sedan i mars i år på grund av coronapandemin.

Coronaviruset i Sörmland

Beslutet att lätta på reglerna kring besök fattades i oktober och trots den snabba smittspridning av covid -19 har Kriminalvården stått fast vid beslut.

I klippet berättar Linda Landin, kriminalvårdschef på Mariefredsanstalten samt Fia Lundbäck regionchef för Kriminalvårdens region Mitt – där Sörmland ingår, om att öppna trots skarpare råd och hur det kommer gå till när besöken ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet