Signe Johannessen är en av initiativtagarna bakom Art Lab Gnesta. Foto: SVT

Hon valde Gnesta framför alla världens metropoler

Uppdaterad
Publicerad

Signe Johannessen kunde ha flyttat till New York eller Berlin där många av hennes klasskamrater bosatte sig efter Kungliga Konsthögskolan. Istället valde Signe Sörmlands näst minsta kommun – Gnesta. Här skapade hon något som idag drar till sig konstnärer från hela världen.

– Art Lab Gnesta kom till som en motreaktion till den rådande konstsynen. Istället för att tänka på färdiga verk som kan hängas på en vägg är det en plats där man kan tänka i samhället.

Den naturliga platsen för att skapa en revolt i konstvärlden blev ett förfallet gammalt bryggeri. Vid inflyttningen 2010 fanns varken vatten eller el. Idag hittar konstnärer från hela världen till konstlabbet.

Fredagsprofilen

Ett laboratorium där misstag tillåts

Tanken bakom Art Lab Gnesta är att låta konstnärer mötas och tänka kollektivt. Och viktigast av allt – testa sig fram.

– Det är ett samhällslaboratorium där vi prövar ut andra lösningar och arbetar fram alternativ genom konsten. Vissa alternativ blir verklighet, andra inte. Att pröva och fela är underskattat och det är just vad vi gör här, berättar Signe Johannessen.

Vill flytta ut konsten på landet

Signe Johannessen är fast besluten om att kulturen mår bra av att flytta ut från storstäderna. Hon menar att en konstnär på så sätt får nya perspektiv och en bättre kännedom om verkligheten.

– Jag ser verkligen hur kulturen kan ge liv åt så många småorter i Sverige. Inta de här platserna och se det som ett handlingsutrymme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet