I klippet ovan berättar överläkaren Karin Frisell varför hon tror att det kan bli en fjärde våg till hösten. Foto: TT/SVT

Iva-läkaren efter restriktionsbeskedet: ”Folk kommer bli sjuka i höst”

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Karin Frisell som arbetar som överläkare iva på Mälarsjukhuset i Eskilstuna är kritisk till de lättade restriktionerna. Hon tror att smittspridningen kommer att öka och är rädd för en ny våg.

– Folk kommer bli sjuka i höst och vi ser redan nu att smittspridningen ökar, säger hon.

”Äntligen” var det nog många som tänkte när beskedet kom igår. Men för personalen på iva ser verkligheten annorlunda ut. Karin Frisell säger att de är i ett läge där de behöver skicka patienter till andra regioner.

– Vi måste börja fundera på att öppna större lokaler för covidpatienterna, säger hon.

Coronaviruset i Sörmland

Operationer läggs på hög

När patienterna blir fler och trycket ökar på vården behövs det lånas in personal från andra avdelningar.

– Att ha en speciell verksamhet för covidpatienter drar folk och det leder till att vi får skjuta på operationer och då får vi en vårdskuld, säger hon.

Kan bli sjuk trots vaccin

Budskapet från Frisell är solklart.

– Även om du är vaccinerad så håll avstånd. Ta det här på allvar för du kan fortfarande bli sjuk fast du är dubbelvaccinerad, speciellt om du är i riskgrupp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet