Foto: SVT

Josefins pappa stämmer Eskilstuna kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den 14-åriga flickan Josefin omplacerades 33 gånger och mådde under vården allt sämre. Nu kräver hennes pappa skadestånd från Eskilstuna kommun.

Hon omhändertogs för första gången när hon var 1 år och har fått leva hela sitt liv i en flyttkarusell. Socialtjänsten bedömde att hennes föräldrar inte förmådde ta hand om henne, och omhändertagandet var menat att skydda henne.

LÄS MER: Ivo utreder fallet

Minderåriga slussas runt i psykvården

Idag, efter att ha blivit omplacerad 33 gånger, är hon gravt traumatiserad och har vid flera tillfällen försökt ta sitt eget liv.

Nu stämmer Josefins pappa Eskilstuna kommun, vilket Aftonbladet var först med att berätta. Pappan uppger att hans mänskliga rättigheter kränkts av kommunen sedan man omhändertog hans dotter. Han känner att han tvingats stå vid sidan om och sett sin dotter må allt sämre.

SVT Nyheter Sörmland har talat med flickans styvmamma.

– Vi har funderat på det ett tag och nu fick vi kontakt med en advokat och då bestämde vi oss för att stämma, säger hon.

– Min man har fått sitt familjeliv förstört.

”Handlar om att få ett erkännande”

De begär ett skadestånd som enligt stämningsansökan ska vida överstiga 25 000 kronor.

– Vi har begärt ett skadestånd, men det handlar främst om att få ett erkännande om att det inte var vi som gjorde fel. Det är socialtjänsten som förstört allt.

Vi söker just nu Eskilstuna kommun för en kommentar.

SVT:s granskning visar att Josefins fall inte är unikt. Unga som omhändertas av samhället hamnar ofta i en karusell där de flyttas från enhet till enhet utan att få kontinuerlig vård.

Josefin heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet