Foto: TT/Arkiv

Kommuner undanhöll information om smittspridningen inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Sörmland har medvetet undanhållit information om antalet smittade inom äldrevården. Det visar en granskning som Sörmlands Media har gjort.

Under en längre tid har Sörmlands Media försökt få ut information från länets alla kommuner om hur smittspridningen inom äldreomsorgen ser ut, hur omfattande den är samt var den finns. Kommunerna har svarat att man saknar kunskap om smittspridningens omfattning och menat att det inte heller går att ta reda på. Sörmlands Medias granskning visar dock att uppgiften inte stämmer och att kommunerna aktivt dolt informationen.

Enligt Sörmlands Media har kommunerna tagit fram strategier för en mörkläggning med anledning av att media inte ska få tag på informationen över antalet smittade inom äldreomsorgen. Vissa kommuner har även låtit bli att rapportera in antalet smittade till Socialstyrelsens nationella rapporteringsverktyg för beställningar av skyddskläder. Något som enligt Sörmlands Media kan ha påverkat säkerheten i smittskyddsarbetet.

Coronaviruset i Sörmland

”Vi har inte den sammanställningen”

Enligt Sörmlands Media har samtliga kommuner i länet avslagit deras begäran att få ut siffror på antalet smittade inom äldreomsorgen. Katrineholms kommun har även låtit bli att rapportera in antalet smittade till Socialstyrelsen.

– Anledningen att vi inte lämnat ut detaljerade uppgifter är för att vi inte har den sammanställningen och vi kan inte lämna ut något vi inte har. De som jobbar med brukare och deras chefer har informationen om smittade eller misstänkt smittade, men kommunen har ingen sammanställning, säger kommundirektören Sari Eriksson till SVT.

Anser du att det är problematiskt att kommunen saknar den informationen?

– Än så länge är det inte klart ifall kommunen ska göra en sammanställning och vi har inte gjort det hittills för det kräver ett omfattande arbete. Man måste bland annat gå in i varje journal och titta. Är det så att vi kommer behöva göra en sammanställning till Socialstyrelsen så kommer vi givetvis göra det.

Samtidigt med Sörmlands Medias avslöjande publicerar också Dagens Nyheter en kartläggning som visar att smittan tagit sig in på minst 541 boenden runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet