Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Camilla Helgesson, vikarierande biträdande lokalpolisområdeschef, berätta vad som händer inom de kriminella gängen i Eskilstuna. Foto: SVT

Gängkonflikten i Eskilstuna har nedgraderats – till gul nivå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nedgraderat gängkonflikten i Eskilstuna från den högsta röda nivån till att nu betraktas som gul. Men enligt polisen betyder det inte att konflikten mellan olika områden i staden har lagt sig.

Polisen i Eskilstuna jobbar vidare mot den grova brottsligheten och den gängkonflikt som råder mellan olika områden i Eskilstuna. Skillnaden är att under hela 2022, året då det sköts rekordmycket mellan kriminella grupperingar i Eskilstuna, klassade polisen den pågående gängkonflikten som röd. Men under närmare två månader har det varit betydligt lugnare, och polisen klassar därför konflikten som gul.

Den senast rapporterade skjutningen inträffade i slutet av november.

Skjutningar i Eskilstuna

Gul nivå

– Vi bygger en lägesbild och graderar konfliken i Eskilstuna utifrån bland annat information från vår underrättelsetjänst. Det som hänt nu är att det inte varit några grova våldsbrott under den senaste tiden. Och då kan vi inte motivera att gradera den som röd, säger Camilla Helgesson, vikarierande biträdande lokalpolisområdeschef.

Enligt henne är konflikten fortfarande pågående och läget och intensiteten i den går upp och ned. Eskilstuna är fortfarande en prioriterad ort och man har fortsatt stöttning från andra polisområden.

Brottsförebyggande

Det innebär inte att polisen trappat ner arbetet, men att man har andrum att arbeta på ett annat sätt än enbart reaktivt.

– Konflikten finns kvar, men vi kan arbeta mer brottsförebyggande. Nu kan vi jobba med ännu mer underrättelseinhämtning, analyser av konflikten och personal i yttre tjänst kan samverka ännu mer med skola, socialtjänst och andra aktörer i samhället, säger Camilla Helgesson.

Hör polischefen berätta om situationen inom de kriminella gängen i Eskilstuna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet