Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tomas Lindroos är direktor på Eskilstunas stadsmission. Foto: SVT

Kravet från Stadsmissionen: ”Inför sociala bostäder i Sverige”

Publicerad

33 000 personer lever i hemlöshet i Sverige och 260 av dem finns i Eskilstuna, enligt Stadsmissionen. Nu kräver organisationen att särskilda bostäder öronmärks åt utsatta grupper.

I en ny rapport föreslår stadsmissionen att ett svenskt system för sociala bostäder införs, eller ”social housing” som det kallas utomlands. Det innebär i praktiken att vissa lägenheter öronmärks för utsatta grupper, som erbjuds boende till hyror under marknadspris.

– Det är en modell som har visat sig vara framgångsrik så vi tycker att även Sverige skulle kunna titta på den modellen, säger Tomas Lindroos, direktör på Eskilstunas stadsmission.

Kommunalråd emot modellen

Som SVT tidigare berättat inför Eskilstunas kommunala bostadsbolag från och med årsskiftet tuffare inkomstkrav på bostadssökande, i linje med ägardirektiven från den politiska majoriteten i stadshuset.

Kravet innebär att den som går på försörjningsstöd eller a-kassa tvingas söka bostad på annat håll, till exempel hos privata hyresvärdar. Åtstramningen gäller bara vissa områden.

– På sikt innebär det att vi säkerställer att allmännyttan inte blir ”social housing” som bara är till för dem som har det allra tuffast, sade Eskilstunas socialdemokratiska kommunalråd Jimmy Jansson till SVT Nyheter Sörmland i somras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer